Unez uskumru ve kolyoz balıklarından yapılan, en güzeli uskumru balığından yapılanıdır. Mayıs ayından ekim ayı sonuna kadar unez yapılabilir. Balıkların bir tahtanın üzerinde gözlerin beyin tarafından kafaları kesilir. İçi hiç temizlenmeden baş tarafından sırtından kafaları kesilir. İçi hiç temizlenmeden baş tarafından sırtından kemiği bir tarafında kalmak şartıyla açılır ve karın tarafı kesilmeden yaprak şeklinde açılır, temizlenir. Balıkların kuyruklarından tutulup çok iyi şekilde yıkanır. Her iki tarafı da tuzlanır. Yine her iki tarafına bol kekik serpilir. Mutlaka temiz ir
tahtanın üzerine önce etli tarafı daha sonra derili tarafı güneşe çevrilir. Her iki tarafı da bu şekilde sineklere dikkat edilerek hafi kurutulur. Eğer balıklar bir günde yenmeyecek kadar çoksa biraz daha fazla kurutulup üst üste istif edilir, buzdolabının normal kısmında muhafaza edilir. Kömür ateşinde yada diğer ızgaralarda pişirilip servis yapılır. Marmara’ya mahsus bir balık hazırlama şeklidir.
tahtanın üzerine önce etli tarafı daha sonra derili tarafı güneşe çevrilir. Her iki tarafı da bu şekilde sineklere dikkat edilerek hafi kurutulur. Eğer balıklar bir günde yenmeyecek kadar çoksa biraz daha fazla kurutulup üst üste istif edilir, buzdolabının normal kısmında muhafaza edilir. Kömür ateşinde yada diğer ızgaralarda pişirilip servis yapılır. Marmara’ya mahsus bir balık hazırlama şeklidir.
Birbirinden güzel, şirin köylerini gezmeden, denizine girmeden, kekik, adaçayı kokan dağlarını gezmeden, taze balıklarından tatmadan, adaçayı, koruk suyu içmeden, şifalı otlarından almadan, tuzlu balık yemeden, özellikle peynirli patlıcan yemeğinden yemeden, asırlık çınarların altında bulunan çay bahçelerinde oturmadan, zeytin ve zeytin
yağından almadan, tarihi mekanları gezmeden, İlçe merkezine yakın olan Şifalı Suyu görmeden, şarabından içmeden, rakı balık yemeden, kendi imalatı olan dondurmasından yemeden, motorla ada turu yapmadan dönme...
yağından almadan, tarihi mekanları gezmeden, İlçe merkezine yakın olan Şifalı Suyu görmeden, şarabından içmeden, rakı balık yemeden, kendi imalatı olan dondurmasından yemeden, motorla ada turu yapmadan dönme...